L’Art de la Jota

El 9 de juliol de 2013, el Govern d’Aragó promulgava la declaració la jota aragonesa com a Bé d’Interès Cultural, consensuada amb una comissió d’experts en la qual estaven representats tots els sectors de la jota a Aragó, des de la jota més tradicional fins a la més artística, incloent la ben coneguda jota de recreació. Com a colofó als treballs conduents a aquesta declaració, la comissió va establir que el següent pas fos treballar en una declaració de la jota com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO, de manera conjunta amb les altres comunitats espanyoles en les quals es canta i es balla la jota. Aquesta iniciativa va quedar en suspens durant diversos anys però recentment el Govern d’Aragó l’ha reprès i ha promogut un projecte al qual s’han sumat amb entusiasme altres 15 Comunitats Autònomes i que pròximament conduirà a la presentació de la candidatura davant el pròxim Consell de Patrimoni Històric, que se celebrarà a Saragossa els dies 25 i 26 d’octubre.

El Govern d’Aragó, conscient de la magnitud i la transcendència d’aquest projecte, no ha delegat la seva representació en qualsevol: és el ballarí i coreògraf aragonès Miguel Ángel Berna, que ha portat la jota pels escenaris de mitjà el món, la figura visible d’aquest projecte a Aragó. Així, Berna serà el protagonista de l’espectacle L’Art de la Jota, que s’ha programat amb motiu de la reunió a Saragossa del Consell de Patrimoni Històric. L’espectacle se celebrarà el dia 25 d’octubre de 2022, a les 21 hores, a l’Auditori de Saragossa, i en ell participaran grans figures del cant i ball de la jota a Aragó, acompanyats per un elenc d’extraordinaris músics.