“Oturia”, nou espectacle de Miguel Ángel Berna

El nou projecte del ballarí Miguel Ángel Berna ja té data per a la seva estrena, en el Teatre Principal de Saragossa: els dies 11 al 14 de novembre de 2021. Com és habitual en les creacions de Berna, Oturia enfonsa les seves arrels en el folklore musical d’Aragó, i en aquesta ocasió el fa en el més profund i el més autèntic: el dance.

El pic Oturia domina el Serrablo i el Sobrepuerto, oferint unes vistes magnífiques de la plana de Santa Orosia, escenari d’un dels dances més tradicionals i millor conservats d’Aragó, que acompanyat d’un romiatge té lloc cada 25 de juny. L’aplec de Santa Orosia és un complex ritual que ha vingut acompanyant-se del paloteao des del segle XVII. Al contrari que molts dels dances aragonesos, més elaborats o més evolucionats, el dance de Santa Orosia conserva elements evidents de la seva antiguitat i la seva excel·lent conservació, com la seva peculiar indumentària (faldilles, barrets de flors) o els instruments d’acompanyament (*chiflo i saltiri) i dels dansaires (pals).

Miguel Ángel Berna tria aquest dance com a mostra de la riquesa i la bellesa d’un patrimoni cultural tan grandiós com són els dances aragonesos, reivindicant el seu valor com a herència espiritual i com a element fonamental del patrimoni de la saviesa popular.

Oturia es basa en el dance i el romiatge de Santa Orosia per a simbolitzar el pelegrinatge d’una societat a través de les nombroses ermites que travessa la ruta per la qual s’ascendeix a Santa Orosia des de la localitat de Yebra de Basa, a la recerca d’alleujament a les preocupacions que no pot afrontar des d’una perspectiva terrenal; amb base en aquesta mostra de tradició i cultura populars l’espectacle adquireix un profund significat social i religiós.

La direcció musical de l’espectacle és a càrrec de Guillermo Mata i la direcció artística és del ballarí Alejandro Álvarez.