La nit de les ànimes

Amb l’arribada del dia de Tots els Sants i el Dia de Difunts, moltes localitats recuperen l’antiga celebració, d’orígens cèltics, de la nit de les ànimes, nit en la qual els esperits estaven autoritzats a abandonar els cementiris i “ressuscitar” apoderant-se dels cossos dels vius.

El temor portava a la gent a la gent a adornar les seves cases amb símbols terrorífics, com a calaveres i ossos, que havien de servir per a espantar als esperits. Amb la mateixa fi es disfressaven de personatges espantosos.

La doctrina catòlica va reconvertir aquesta antiga festa pagana en la nit de difunts, en la que les ànimes del purgatori vagaven a la recerca del descans etern i acudien a nosaltres a la recerca d’ajuda, ajuda que havíem de prestar-los a canvi de la seva intercessió per nosaltres per a aconseguir el nostre bé.

La celebració tradicional d’aquesta festa consisteix a buidar carabasses per un petit forat fet en la seva base, fent-los forats amb forma d’ulls, nas i boca d’aspecte terrorífic i posant-los dins una espelma encesa. Aquestes carabasses s’emportaven en processó a la nit o es posaven en portes i finestres per a espantar a la gent. Hi havia alguna persona que es disfressava de fantasma i sortia al carrer amb la mateixa fi d’espantar.

Durant la dictadura la celebració pagana va estar prohibida, de manera que va acabar caient en l’oblit, i ha estat fa uns pocs anys quan de nou van començar a celebrar-se processons amb carabasses il·luminades i a recuperar-se alguns dels ritus tradicionals propis de la festa.

Des de llavors han estat nombrosos els actes que s’han celebrat a Aragó amb motiu de la Nueit d’Almetas, i encara que els dos últims anys han sofert les conseqüències de la pandèmia, aquest 2021 ens brinda ja alguna ocasió d’ajuntar-nos entorn del foc per a escoltar històries de bruixes i il·luminar a les ànimes a trobar el seu camí.

En concret, la localitat de Villanúa, en Osca, ha organitzat una vetllada amb una sèrie d’actes entorn d’aquesta Nueit d’almetas, entre els quals figura un cercaviles a càrrec d’Os diaplerons d’o lugar i la presentació del disc Cierzo lento, un treball de Javier Idoipe en el qual l’artista saragossà s’endinsa en el món de la música tradicional d’Aragó i de la jota a través de la música electrònica.

Aquests actes tindran lloc en Villanúa (Osca) el dia 31 d’octubre de 2021.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.