Cincomarzada 2020

El dia cinc de març, la ciutat de Saragossa celebra l’heroic comportament dels saragossans durant la Primera Guerra Carlista.

La guerra civil mantinguda des de 1833 fins a 1840 entre els absolutistes, partidaris de l’infant Carles María Isidro de Borbó, coneguts com a carlistes, i els partidaris d’Isabel II, partidaris d’un règim liberal, va portar a les tropes de Juan Cabañero, militar carlista natural de Urrea de Gaén, a un intent de presa de la ciutat de Saragossa, al comandament de dos mil vuit-cents infants i tres-cents homes de cavalleria, el 5 de març de 1838. Els saragossans van evitar la presa de la ciutat unint les seves forces a l’exèrcit.

Arran d’aquesta derrota carlista es va afegir a l’escut de la ciutat la titulació de “Sempre Heroica” i se li va donar el nom de Cinc de Març a un carrer de la ciutat. Després de la fi de la guerra, l’ajuntament va declarar festiu el 5 de març i els saragossans van adquirir el costum de celebrar aquesta data cada any sortint a l’arbreda de Macanaz a menjar i passar el dia. Aquest va ser l’origen de l’actual festa, coneguda com Cincomarzada.

La festa va ser suprimida en 1937, durant la guerra civil iniciada pels colpistes un any abans, i a causa de la dictadura militar en què va desembocar la revolta la festa no es va recuperar fins a 1981, després del retorn de la democràcia a Espanya.

Inicialment les celebracions van tenir lloc al Parc de l’Oncle Jorge; en 2007 es van traslladar al parc d’Orient i actualment torna a ser el Parc de l’Oncle Jorge l’escenari habitual de la festa, encara que amb celebracions alternatives al Parc de l’Oest (barri Oliver) i el Parc de la Raó (barri de Valdespartera).

Els saragossans solen celebrar en aquest dia un menjar campestre amenitzat amb  música tradicional, concerts, cercaviles i mercats ambulants. En aquest any 2020, com ja és habitual, el Parc del Tío Jorge rebrà les habituals reivindicacions veïnals amb la Marxa dels barris, un cercaviles que partirà a les 11.30 hores de la Plaça del Pilar i, animat pels Gaiters del Rabal i Bucardo Folk, recorrerà el Passeig de Echegaray i Caballero, el Pont de Pedra, el carrer Sixto Celorrio, la plaça de Sant Gregori i el Parc del Tío Jorge pel Passeig Central fins a l’escenari situat en la zona de la pista de bàsquet.