El dance d’Escatrón torna a la vida

El dance és una de les tradicions més representatives del folklore musical d’Aragó, i ara com ara la més viva. Nombroses localitats aragoneses representen la seva dansi després d’un fosc període en el qual la majoria d’ells van ser oblidats. Avui dia gran part d’aquests dansis tornen als carrers dels seus pobles, protagonitzats pels propis ciutadans, que s’encarreguen de conservar-los, transmetre’ls, actualitzar-los i enriquir-los i a vegades fins a crear-los de zero, fent d’ells folklore autèntic.

El dance de Escatrón (Saragossa) no s’ha ballat des de 1925. Durant el temps que va estar inactiu ha sofert la deterioració de l’oblit prolongat, mitigat en part pels treballs d’Arcadio de Larrea, qui va conservar algun dels seus elements rebent-lo per tradició oral i plasmant-lo en partitura (l’immens treball de recopilació de les tradicions musicals aragoneses que va fer Sr. Arcadio de Larrea pot consultar-se íntegre en https://musicatradicional.eu).

Ara, gràcies a una iniciativa del músic Ángel Marín, s’ha estudiat tota la informació publicada sobre aquest dansi i diumenge que ve 24 d’abril de 2022, a les cinc de la tarda, es tornarà a representar en Escatrón, en una posada en escena acuradament fidel al ball, la música i la vestimenta que ha quedat plasmada en la documentació existent.

En aquest projecte s’han bolcat els components del Dance de Escatrón, involucrant a Carmen Barrachina com a mestra de ball i als Gaiters del Rabal, que el diumenge posaran la música a l’esdeveniment.

Aquest és un punt de partida perquè el dansi torni a ser folklore viu i el poble de Escatrón el continuï representant, incorporant cada any els elements que consideri apropiats perquè aquest dansi continuï sent emblema de la localitat i que no quedi desactualizat i novament oblidat amb el pas del temps.

El diumenge 24 d’abril de 2022 serà una festa gran en Escatrón.