La Encamisada de Estercuel


En Estercuel (Terol) es commemora la festivitat de Sant Antón, el dia 17 de Gener, amb la celebració de La Encamisada.

La festa té lloc durant el cap de setmana més pròxim a Sant Antón, que enguany serà el del 18 i 19 de gener de 2020.

Es tracta d’una cavalcada o processó que simbolitza l’agraïment dels veïns a Sant Antón per haver-los deslliurat de la pesta.

La comitiva, encapçalada per un Procurador, el Rei, el Comte i els membres de la corporació municipal, i a la qual segueixen els veïns, transcorre entre impressionants fogueres que aquests últims han encès prèviament. A continuació els veïns sopen i es diverteixen al voltant d’aquestes mateixes fogueres.

La festa es compon de diversos actes més: la llega, la missa major, el ball de el reinao y el ball de las coronas, que simbolitza el traspàs de poders entre els càrrecs entrants i els sortints. Aquestes melodies són interpretades pel grup Gaiteros de Estercuel.