Homenatg(jj)e a Juan José de Mur

Juan José de Mur Bernad, amés de la seva extensa labor com a músic, musicòleg i compositor, té el mèrit d’haver estat el gran compilador, conservador i divulgador de la música tradicional de l’Alt Aragó. En 1970 va publicar el Cancioner Altoaragonés, que contenia un centenar de cants populars tradicionals de l’Alt Aragó transcrits en música i harmonitzats per ell mateix. En 1986 va publicar el Cancioner Popular de la Provincia d’Osca, un extens treball que ha estat la referència dels estudiosos i intèrprets del folklore de la província durant més de 30 anys. Per si això fos poc, l’any 2015 amplia el seu primer treball etnomusical amb la publicació del Cancioner popular altoaragonés, contenint la transcripció musical i, si escau, literària de 452 melodies populars de l’Alt Aragó. Aquest gegantesc treball documental ha estat la font d’on han begut estudiosos, curiosos, investigadors i músics, aragonesos i de fora, i ha estat la via per la qual tots hem conegut aquest ric llegat musical.

Per aquestes raons és més que merescut l’homenatge que el grup Olga y los Ministriles ha dut a terme amb el seu últim disc, titulat precisament Homenajje a Juan José de Mur. Olga y los Ministriles versiona alguns dels temes musicals recollits per Mur en els seus cancioners, acuradament triats i combinats: jotes, alborades, cançons infantils, balls populars, melodies de dansi… seleccionats amb un gran gust, amb uns elegants arranjaments i una interpretació magnífica, ja que a la plantilla habitual del grup (Olga Orús, Salvador Cored, Josu Ubierna, Antonio Orús, Sergio Rodrigo, Jesús Prades, Jairo Périz  i Virginia Costea) s’han unit alguns (molts, però no tots) dels músics que han treballat aquestes músiques de manera habitual o les han enriquit amb aportacions de diferents àmbits musicals o geogràfics: Mariano Pascual, Miguel Ángel Fraile, Antonio Viñuales, Ángel Vergara, Sergio Iguacel, Silvia Cored, Mikelo, Kepa Junquera, Eliseo Parra i La Ronda de Boltaña.

Olga y los Ministriles, tant en la seva etapa actual com en el seu anterior projecte, Hato de Foces, s’han caracteritzat per haver sabut seleccionar els temes més bells dels cancioners d’Aragó, embellint-los més encara amb els seus lúcids arranjaments musicals. Amb el mateix bon gust han elaborat aquest disc homenatge a Juan José de Mur.

Si bé, com a contrapartida, Olga Orús i Salvador Cored anuncien en aquest disc la fi d’una extensa etapa (40 anys) de recreació i divulgació de la música tradicional altoaragonesa, haurem de confiar que la seva intenció no sigui més que un més d’aquests propòsits d’any nou que renovem any rere any, i esperem veure’ls i sentir-los aviat al capdavant d’aquest o un altre projecte de trets similars, terreny en el qual han demostrat àmpliament el seu mestratge i bon fer.