El Ball de les Cintes de Escatrón

En Escatrón se celebra Santa Agueda ballant el Ball de les Cintes, una dansa popular interpretada només por dones. Consta de tres balls en els quals es trenen i destrenen vuit cintes sobre un pal al so de la música que en l’actualitat interpreta la Orquesta Laudística de Escatrón i la Rondalla de El Cachirulo. El ball tindrà lloc el dissabte 6 de febrer, a las 4.30 de la tarda, en la Replaceta del Barranco.

La música d’aquest ball va ser recollida per Arcadio de Larrea en 1945. Es mostra a continuació la transcripció que va fer d’una de les melodies, el text (núm. 57) que l’acompanyava en la compilació que va fer Larrea en 1949 y un vídeo de la seva interpretació actual. Aquest ball s’interpreta tots els anys des de 1955.

Emilio Ros-Fábregas, Emma Llésera Girona, “Baile de cintas”, Fondo de Música Tradicional IMF-CSIC, ed. E. Ros-Fábregas (data d’accés: 20 Jan 2019), https://musicatradicional.eu/es/piece/15210